Imbolc

Jak si vytvořit svůj vlastní vnitřní řád a klid, když svět kolem zdá se tak chaotický? Jak si uspořádat vlastní život v době, kdy spousta důležitých vnitřních hodnot je zpochybňována a nahrazována hodnotami vnějšími? Jak ve svém životě vytvořit rovnováhu mezi světem hmotným a světem duchovním?

Mně se osvědčilo žít s „kolem roku“ podle starodávných tradic našich předků. Tyto tradice jsou v tak dokonalém souladu s přírodou a přirozeností, že i křesťanství a jeho oslavy je musely integrovat, ač poněkud posunuly jejich obsah.

Imbolc stojí přesně uprostřed. Uprostřed mezi zimním slunovratem a jarní rovnodennosti. Mezi temnou a světelnou částí roku. (1) Světu zatím stále panuje Tma, ale světlo se nám už pomalu ukazuje.  O co méně svítí Slunce, o to více je třeba živit oheň vnitřní. Zimní zásoby se pomalu ztenčují a my už pomýšlíme na novou sezónu na zahrádce či na poli a na novou úrodu.

Už jsme si vytvořili vizi pro nový rok a měli dost času ji pocitově vyladit. Teď je potřeba ji aktivovat. Posvítit si na ni, dát jí náboj a dát prostor tomu, aby ji všechny kroky a události na naší cestě posílily.

Uspořádám si domácí RITUÁL

Imbolc je svátkem Birgit, bohyně domova. Jeho teplo podpořím jako vždy péčí o prostor. V uplynulém období jsem vytřídila věci nepotřebné od potřebných a ty, které už nesloužily, jsem odvezla. Teď přichází na řadu hlubší očista energetická.
Ač je v mnoha zdrojích uváděno, že svátek Imbolc připadá na 2. únor, podle mého pramene nastává až v sobotu 4. února . Jsem ráda, že to tak vyšlo, v sobotu bývá rodina pohromadě, a tak se můžeme sejít a udělat si hezký sváteční den spolu.

Vyčistím krb. Vymetu pavučiny. Uklidím zbytky vánoční výzdoby. Udělám si výluh z listů černého bezu, které jsem si v létě nasušila, a otřu jím všechny plochy, kde se usadil prach, včetně oken a okenních parapetů, kam také položím trochu nasušeného vratiče, byliny krásné, trochu jedovaté a hlavně ochranné. Bezový výluh přidám i do vody, kterou pak vytřu podlahu.

Udělám si osvěžující bylinkový nápoj z ostružiníku a vřesu, které jsem si v létě nasušila. Ovoním ho violkou. Tento nápoj popíjíme, zatímco s dětmi tvoříme oblíbený Brigitin kříž. Traduje se, že se dělával ze slámy. My používáme větvičky lísky. Jsou pěkně ohebné, a ornament je zajímavý, originální a k jeho výrobě využíváme materiál z vlastní zahrádky. A to je cenné. Brigitin kříž umístíme na dveře a nahradíme jím vánoční věnec.

Pak upeču tradiční tvarohové koláčky z vlastnoručně vyrobeného tvarohu z mléka od kraviček z nedalekého statku. Několik kousků této dobroty dám později na oltář.

Imbolc je také časem svěcení zahradního náčiní. Věnuji mu péči, alespoň si nabrousím zahradnické nůžky a zkontroluji, jestli nemám někde nalomenou násadu nebo ohnutý rýč. Případné závady buď hned odstraním, nebo alespoň zaznamenám. Ještě více než měsíc mi pak zbude na to, abych si vše dala do pořádku. Při péči o své zahradnické pomocníky si představuji, jak s nimi pečuji o svou zahrádku a tak posiluji to, na co se uprostřed zimy tak moc těším.

Podle Druidského herbáře Ellen Evert Hopmanové  je několik bylin, které jsou zasvěceny svátku Imbolc. Jsou jimi bazalka, andělika, violka, kosatec, myrha, ostružiník, podběl, vlaštovičník, vratič a vřes. (2)

Nejradši mám bazalku. Můj drahý muž mi s péčí a láskou připravil domácí substrát smícháním hlíny, kompostu a biouhlu. Ten dám do své oblíbené nádoby a zaseju semínka. Budu je denně rosit, aby zůstaly vlhké, a těším se, až vzejdou a povyrostou a já pak ucítím vůni své oblíbené bylinky a později ji přidám do svátečního jídla. Zároveň si představuji, že několik rostlinek nechám uzrát a seberu a nasuším jejich semínka pro další úrodu.

Udělám si ze zaseté bazalky SYMBOL. Znak nového života, naplňování vize. Na začátku je představa voňavé rostlinky, pak je zaseto semínko a tomu moje každodenní péče umožní vyklíčit a začít růst. Čím víc rostlinka sílí, tím méně mojí péče a ochrany potřebuje. Nakonec, když ji dám ven na balkón nebo do záhonu, poroste úplně sama. Občas ji budu muset zalít a taky trochu přihnojit… Vesměs si ale poradí sama. Tento princip promítám i na své další vize, které letos porostou stejně jako moje bazalka.

Když se přiblíží večer, zapálím oheň, zklidním svou mysl a kontempluji na své letošní cíle s odhodláním udělat každý následující den alespoň jeden krok k jejich naplnění.

Ať už se rozhodnete svátek Imbolc oslavit jakkoli, nebo mu pouze věnovat trochu času v myšlenkách, přeji Vám jasné světlo a ochranu na Cestě.

S láskou

Ing. Julie Šťastná

Překladatelka a spisovatelka, havajská masérka, cestovatelka, vášnivá pekařka a kuchařka

Pro příštích sedm generací - Carol Schaefer

Svět bez hranic - Joe Vitale

Fascinující mysl nenarozeného dítěte - David Chamberlaine

Fcb Šťastná Julie

  1. Obvykle lidé Imbolc automaticky slučují s kalendřními Hromnicemi. Já se pro referenci držím astronomických výpočtů. Proto posun v datu… Samozřejmě lze svátek slavit napřiklad v nejbližší volný den. Není třeba se chovat příliš striktně, jde přeci o oslavu.
  2. Druidský herbář, Ellen Evert Hopmanová, VOVOX GLOBATOR, 1996, str. 52

Sdílejte

Další články