Čas pro sebe i v adventu

Začal advent, který pro mnoho žen představuje období, kdy máme plno zařizování. Myslíme na to, co všechno je třeba stihnout, připravit, nachystat, aby vše bylo pro vánoční čas dokonalé, nádherné a abychom všichni byli co nejvíce spojení. Toužíme, aby i tento rok byly prostě nezapomenutelné. Jenže…

Neměly bychom zapomínat, že radost, pokoj, spokojenost a záře musí vycházet hlavně z nás samotných. Že jen dokonale uklizený a navoněný domov záři nevytvoří. Vytváříme ji především my samotné a všichni okolo. Pokojné Vánoce jsou tehdy, když ten pokoj máme ve svém srdci. Ale ono to není zase tak snadné. Obzvlášť když je ten seznam činností, které chceme stihnout dost dlouhý. Je v něm ještě místo pro tebe samotnou?

Zkus ten seznam letos začít trošku jinak. Než vypíšeš všechny povinnosti, napiš si na každý den alespoň jednu radost. Takový adventní kalendář laskavosti, zastavení a ponoření. Něco, co uděláš pro sebe, aby sis prozářila den. Klidně drobnost – usmát se na sebe do zrcadla, pohladit se po ránu a popřát si krásný den, poslat pozdrav své kamarádce, obejmout někoho blízkého, obejmout a pohladit sebe, na chvíli si sednout a z hluboka dýchat, popřát krásný den co nejvíce lidem. Takové malé laskavosti každý den, které prozáří den tobě a třeba i ostatním. I úklid je vždy možné začít nějakou činností, která tě baví, a hlavně nenakládat si toho příliš. 

Zimní čas nás vede k zastavení a ponoření se do sebe. Je to období načerpání sil do dalšího roku, které když nevyužijeme, tak se pak cítíme přehlcené, unavené, smutné. Žena je cyklická, má období, kdy její tělo potřebuje hodně odpočívat a ponořit se do klidu. Zkus se třeba jednou týdně opravdu zastavit, vytvořit si prostor pro sebe a jen být. Můžeš k tomu využít vůni, které tě uvolní nebo příjemné hladivé tóny, pokud chceš. Zhluboka pravidelně dýchej a nech volně plynout své myšlenky. Jen tak chvíli odpočívat a zregenerovat své tělo a mysl. Otevřít srdce k naslouchání svému vnitřnímu hlasu. 

Ponořit se do léčivé tiché samoty, vyživujícího spojení sama se sebou. Vnitřní radosti, zklidnění, zjemnění a rozplynutí se v prostoru. Uvědom si, jak v tu chvíli cítíš, co potřebuješ, po čem toužíš, kdo jsi. Pohlaď se a pochval. Víš, jak jsi úžasná? Krásná? Jak je tvé tělo dokonalé, co všechno dokáže? Dej mu svou vědomou pozornost.

Jistě uklizený a voňavý domov, stůl plný lákavého cukroví a dárky pro naše blízké jsou potřeba, ale zkusme, aby nikdy nebyly hotové za cenu spěchu, stresu, špatné nálady nebo beznaděje, že to není dokonalé. Hledejme krásu a dokonalost v tom, co máme kolem sebe a především v sobě. Pečujme především o svou vnitřní krásu. Záři, která se sytí naší radostí, laskavostí srdce, soucitem, obejmutím, pohlazením, zastavením, všímavostí. Užijme si každý nádherný den na této zemi. 

Mgr. Lucie Ernst

Lektorka Loona dance, Tanec luny, Chrámový tanec, Průvodkyně ženských kruhů, aktivní tanečnice v souboru Divé ženy

Sdílejte

Další články