Šťastná ve svém těle

Spokojenost, dokonalost, sen.

Ráda bych Vám dnes předala několik jednoduchých rad, jak toho docílit a jak štěstí pozvat do svého těla. Je několik oblastí, na které je třeba se zaměřit.

Jídlo, pohyb, radost, nadšení, čas pro sebe, změna myšlení

Loona Dance se opírá o tři základní pilíře sebehodnota, sebeláska, sebepéče. Na ty je se třeba zaměřit a ruku v ruce krůček za krůčkem s jemností a laskavostí postupovat k jejich postavení. Důležité jsou ale základy, bez pořádných základů, nemůžeme postavit nic, ani pilíře a ty potřebujeme k tomu, abychom získali další nástavby, dostali se do dalších levelů a mohli pokračovat na své jedinečné cestě.

Začněme od toho nejzákladnějšího a to je dobře spát a dobře jíst. Kdo není vyspalý, nemá energii, kdo nemá energii, dohání ji jídlem, pitím a podpůrnými látkami. Kdo je unavený je i náchylnější k nemocem a výkyvům nálad. Máte-li během dne chuť na sladké ačkoliv vlastně nemáte opravdu hlad, zeptejte se svého těla, jestli opravdu potřebuje něco sladkého a nebo je jen unavené a chce si lehnout. 20 vteřin stačí na to, abyste si odpověděli a mnohdy jen uvědomění si únavy a potřeby spánku stačí k tomu, aby chuť zmizela.

Chuť a hlad bývají často zaměňovány s únavou, se stresem, s rozčilením, s odpojením se od vlastního těla, kdy potřebujeme extrémní chutě, abychom si vůbec uvědomili, že jsme tady, že jsme živí. Toto se často stává matkám a často sahají po čokoládě a vínu. Přitom potřebují jen uvolnění a odpočinek. Ani to nejmenší proti čokoládě a vínu. Ale měl by to být rituál stejně jako káva, cigareta… Když v tom bude rituál, obřad, vydrží Vám účinek dlouho a přinese to kýžený odpočinek. Ale ruku na srdce, v klidu si to vychutnat vyžaduje čas a prostor a ten je potřeba si vytvořit 🙂

Jídlo je alfa a omega všeho. Intuice pomůže k tomu, co je pro nás dobré a my to víme, jen je potřeba se k tomu dostat. Někdy tělo detoxikovat. Každý si může najít tu ideální metodu pro sebe, báječné jsou půsty, ale nejsou vhodné pro každého. Co ale pro každého vhodné je, je jíst skutečné základní potraviny, ne polotovary, ani to nemusí být speciální potraviny. Takové potraviny, které jsou minimálně technicky upravené. Tyto potraviny zasytí, dodají potřebné živiny a ještě Vám pomůže shodit přebytky. Když spojíte přerušovaný půst, každý podle sebe dlouhý, skutečné potraviny a radostný pohyb, bude Vaše tělo vydávat čím dál tím méně signály k dojídání se něčím, co doopravdy nepotřebujete a co zatěžuje Vaše tělo i Vaši mysl.

K váze, která je pro Vás ideální pomůže také jíst jen, když máte opravdu hlad a ne jen chuť, protože jak chuť, tak hlad mohou vznikat z různých psychických nedostatků. Nuda je hlad, vztek je hlad, smutek je hlad, nepořádek je taky hlad 😀 Když rozpoznáte emoci, pozorujte a ptejte se co s tím? Co mohu udělat, aby negativní emoce zmizela? Dá se něco? Napadá vás něco? Super! Tak to udělejte a schválně, jestli hlad zůstane. Zůstal? Fain, je něco, co byste si potřebovali dát? Klidně si to s chutí a radostí dejte. Zůstala i negativní emoce? Pátrejte dál. Nechte tělo dělat co potřebuje. Může to být pohyb, může to být hlasový projev, vypusťte bezpečně vše, co se má uvolnit. Hláska HU je úžasně léčivá. Nadechněte se do srdce, nadechněte se do dělohy a „vyhučte“ vše, co tam už nepotřebujete mít. Každopádně, na hlad se jen tak neumírá 🙂

Co Vás naopak sytí? Co je pro Vás potravou? Co Vás baví? U jaké činnosti vůbec nepotřebujete jíst, protože Vás tak pohltí, že dočista na vše ostatní zapomenete? Napište si to. V náročných chvílích si to připomínejte a dělejte tyto činnosti co nejčastěji.

Pohyb je úžasná věc na hubnutí, ale mnohdy se přinutit něco dělat je velmi namáhavé. Ale vím jak na to. Zaměřte se na pružnost ne na štíhlost. Na štíhlost se vykašlete. Kdo řekl, jak má správně vypadat ženské tělo? Návrháři? Ti ale potřebuji ramínko a často je ženy ani doopravdy nezajímají. Najděte si pohyb, který vás baví, který vás nabíjí. Nejlepší je k tomu zapojit i svoje vnitřní dítě, tu malou Peťulku, Haničku, Lucinku,… co ráda dělala? Co ji bavilo? Máte svoje děti? Tak si s nimi hrajte jejich hry a nebo je naučte ty vaše. Na babu? Na schovku? Lechtání a rvačky? Lezení po stromech? Ideální, budete zpocené až na zadku, budete protažené a ještě navíc vychechtané a ani nebudete vědět, že jste cvičili, byla to totiž zábava a ten krásný zdravý hlad po tom!

Čas pro sebe a duchovní práce jsou velmi podstatné pro pocit štěstí. Dech a zpěv jsou jednoduché techniky, když k tomu přidáte ještě dotek, zavřené oči a představu léčivého proudu, bude vám bolest a trudomyslnost mizet pod rukama.

Práce na zahradě je skvostné trávení volného času. Pracujete, neflákáte se, cvičíte a ještě je za Vámi vidět práce, kterou jen tak někdo opět nezničí, jako třeba právě vyluxovaný koberec v obýváku, a pak to taky roste a dělá nám to radost velmi dlouho.

Při každé činnosti je potřeba dbát na zdravý pohyb, zvedat věci z dřepu, na nošení velkých a těžkých věcí máme silnější osoby a láskyplně je úkolujeme. Zapojit svaly pánevního dna, zvědomit si dělohu a srdce. Klečet a dřepět na zemi, abychom se i tím mohly spojit s matkou zemí a čerpat její sílu a pouštět svoje těžkosti do ní s tím, že ona to stejně jako zbytky z kuchyně přetaví na humus a na výživu pro sebe, rostliny i pro nás.

Mnohdy k tomu, abychom byli šťastné nepotřebujeme nic, ale opravdu nic, jen sami sebe. A svoje tělo, o které pečovat je naší povinností, protože je chrámem naší duše.

Budeme-li pečovat o sebe, celý vesmír bude navíc pečovat o nás.

Petra Skoumalová

Patronka Loona Clubu a Loona Client Service Manager

Lektorka Loona Dance, lektorka zdravé výživy a intuitivního vaření, bylinářka, kuchařka, cukrářka, zpěvačka, tanečnice, dula, matka 5-ti dětí a rockerka

www.loonadanceacademy.cz

Sdílejte

Další články